Aktuelnosti

Amsterdam

Grad mladih, grad za mlade… Razuzdan u porocima, čuven po liberalnom životu, grad u kojem svako živi svoj život… Ispresecan brojnim kanalima stekao je reputaciju „Severne Venecije“. Za ovaj grad se vezuje i bogata istorija, sjajna arhitektura, fantastičan noćni život, neverovatni spomenici i bogati muzeji.

Neizostavno je u ovom gradu videti Kraljevsku palatu na veličanstvenom trgu Dam, Državni muzej (Rijksmuseum) sa delima Rembranta, Rubensa, Van Goga, muzej Van Goga, kuću Ane Frank, prelepi i neobični Amstel most, luku… Naravno, uveče je preporučljivo krstarenje amsterdamskim kanalima i poseta čuvenom distriktu Crvenih svetala. Specifičnost Amsterdama svakako su i kanali. Na programu turista koji obilaze ovaj grad uglavnom se nalazi i obilazak kanala brodićima, uostalom, kako bi se najbolje mogla doživeti ,,Venecija severa’’ ako nego s vode?

Preko brojih kanala ide 1280 mostova. Pored pomenutih brodića, poseban doživljaj Amsterdama pružiće Vam obilazak biciklom ili peške, a idealno mesto za početak istraživanja ovog grada je Amsterdamski Dam Square. Tu Vas čekaju kraljevska palata i glavne shopping ulice Kalverstraat i Nieuwendijk, a u neposrednoj blizini su i trgovi Leidseplein i Rembrandtplein, koji su mesto okupljanja turista, ali i lokalaca, gde se nalaze brojni kofišopovi, kubovi i pabovi. Sam centar, svakako nezaoblizano mesto za sve tusirte, čine polukružni kanali koji se nižu jedan na drugi do kanala Spigel, koji predstavlja granicu najužeg centra grada.

OKOLINA GRADA: u okolini Amsterdama nalazi se sijaset interesnih mesta koja su vredna za posetu. Do svakog od njih se brzo i lako dolazi vozom. Preporučujemo posetu univerzitetskom gradu Lajdenu, gradu cveća Harlemu u kojem se nalazi jedinstvena berza cveća, Hagu u kojem se nalaze brojni vladini objekti, Bredi, Gaudi, itd..

Kliknite na link za više detalja