Aktuelnosti

Karađorđeva Šumadija

Veliki vožd Karađorđe Petrović je glavni lik ove ekskurzije edukativnog karaktera, a priče o jednom od najznamenitijih Srba biće ispričane na mestima na kojima su se zaista i zbile pre više od dvesta godina…

Polazak iz Kragujevca u 08:30 s parkinga Roda Centra.

Nakon nešto više od sat vremena vožnje stižemo na prvu tačku ovog putešestvija, u Orašac, na mesto u kom je podignut I srpski ustanak, a Karađorđe izabran za vožda. Orašac je mesto u kom je rođena srpska revolucija.

Paralelno sa ratovanjem sa Turcima, ustanici su radili i na izgradnji države. Prestonica te države je voljom vožda bila Topola. Stoga će ova šumadijska varoš biti centralno mesto naše priče.  U ostacima „Karađorđevog grada“ videćemo i zaostavštinu toga vremena – Karađorđevu crkvu i konak (postoji i mogućnost fakultativnog odlaska u mauzolej Karađorđevića na Oplencu, gde se, između ostalog, nalazi grob rodonačelnika dinastije). U Topoli ćemo ostati i na ručku – u duhu izleta predlažemo Karađorđevu šniclu, a onda nastavljamo putem preko Natalinaca prema Rači do Viševca, rodnog sela voždovog.

U Viševcu se nalazi po mnogima najlepši spomenik Karađorđu, kao i etno-kompleks iz doba njegovog života.

Nedaleko od mesta u kom je Karađorđe rođen, nalazi se mesto gde je ubijen – Radovanjski lug. Tu je bio Karađorđev grob dok nije premešten u mauzolej Karađorđevića na Oplencu, a u okviru spomen-kompleksa Radovanjski lug vredna pomena je i crkva Zahvalnica, koju je narod podigao u znak zahvalnosti velikom voždu sto i više godina posle njegove smrti! U ovoj crkvi se nalazi i portert vožda u prirodnoj veličini iz mlađih dana, rad čuvenog srpskog slikara Paje Jovanovića.

U ataru Starog sela, nadomak Velike Plane, u neposrednoj blizini mesta u kom je Karađorđe ubijen, njegov saborac i kum, knez Vujica Vulićević, koji je učestvovao u organizaciji njegovog ubistva, podigao je crkvu brvnaru kao čin pokajanja, pa se iz tog razloga odomaćio naziv Pokajnica. Inače, Pokajnica je sredinom prošlog veka pretvorena u manastir, a ova svetinja će biti i poslednja stanica „šumadijskog đira di Karađorđe“.

Polazak nazad za Kragujevac sa zalaskom sunca, nakon večernje službe u Pokajnici. Dolazak na mesto početka izleza u ranim večernjim časovima. Kraj ture.

Datum polaska: 25. oktobar 2020. godine

Cena aranžmana 1000,00 RSD

Preuzmite ponudu u PDF formatu