Aktuelnosti

Manastir Krušedol – Novi Sad – Petrovaradinska tvrđava – Sremski Karlovci

Jednodnevni izlet 15.10.2022.

Ovo putovanje počinjemo vožnjom preko Beograda do manastira Krušedol
Na južnim padinama Fruške gore, blizu varošice Irig, nalazi se manastir Krušedol, sagrađen početkom XVI veka. Okružen parkom i stablima kestenova,ovaj manastir je bio zadužbina Brankovića, poslednjih despota u Sremu. Hram je posvećen Blagovestima Presvete Bogorodice. Danas manastir privlači pažnju i kao mauzolej – pored moštiju svetih Brankovića, tu počivaju i mošti patrijarha Arsenija III Čarnojevića, kneginje Ljubice Obrenović, kralja Milana Obrenovića i mnogih drugih

Nastavak putovanja do Novog Sada
Pešačka tura gradom: Trgom Slobode dominiraju zdanje Gradske kuće, katolička Katedrala Imena Marijinog i monumentalni spomenik Svetozaru Miletiću. Zmaj Jovina i Dunavska ulica, sa kućama i palatama raznobojnih fasada i mrežom bočnih ulica i pasaža, najslikovitiji je deo pešačke zone grada. Tu se nalazi i raskošan Vladičanski dvor, Saborna crkva Sv.Đorđa i nedaleko, na Trgu Marije Triandafil, sedište Matice Srpske, slavne i najstarije srpske ustanove kulture. Njegovu arhitekturu i duh oblikovale su mnoge nacije, njih preko 25. Ležeran, okružen plodnom ravnicom, Fruškom gorom i Dunavom, nosi nazive Srpska Atina, Gibraltar na Dunavu.  Slobodno vreme za individualne aktivnosti do 15h.

Odlazak do Petrovardinske tvrđave, koja je sa svojom monumentalnom arhitekturom, podzemnim galerijama i čudesnim lavirintima, jedan od simbola Novog Sada. Sa platoa Sahat-kule pruža se panoramski pogled na Novi Sad i Dunav. Unutar kompleksa nalaze se Muzej grada, Planetarijum i niz umetničkih ateljea. Petrovaradinski gradić, sa uskim ulicama i baroknim zdanjima, posebna je ambijentalna celina, a među znamenitostima ističu se: Samostan Sv.Jurija, Crkva Sv. Petra I Pavla, Magistrat, Vojna bolnica, rodna kuća Bana Jelačića. Sahat-kula je jedinstvena po časovniku na kome mala kazaljka pokazuje minute, a velika sate.

Nastavak putovanja ka Sremskim Karlovcima
Pešačka tura kroz ovaj predivni vojvođanski gradić pored Gimnazije i  Patrijaršijskog  dvora, fontane Četiri lava… Legenda kaže da će se onaj ko se napoji vodom sa ove česme vratiti u Karlovce i tu venčati. Bermet, desertno vino spravljeno sa lekovitim travama, zaštitni je znak ovog vojvođanskog mesta, koje je pila i čuvena Marija Terezija i koje se nalazilo na vinskoj karti zlosrećnog Titanika.  Slobodno vreme za individualne aktivnosti ili fakultativna poseta  vinarijI Kiš uz obilazak i degustaciju vina. (doplata za degustaciju vina na licu mesta).

Polazak iz Kragujevca u 06.00h. Mesto polaska: parking kod TC “Roda”
Cena 2.790din

 

Preuzmite ponudu u PDF formatu