Aktuelnosti

Put u zemlju faraona

Od Kaira do Abu Simbela

Kairo – Sakara – Memfiz – Giza – Asuan – Abu Simbel – Luksor – Karnak – Aleksandrija<

12 dana (9 noćenja) – avionom, brodom

POLAZAK: 13. oktobar 2023. POVRATAK: 24. oktobar 2023.
Cena putovanja sa uračunatim aerodromskim taksama i neophodnim troškovima: 1.299e

Egipat, zemlja koja fascinira lepotom i bogatstvom spomenika, postojanih svedoka drevne civilizacije velikog egipatskog carstva.
 ⁃ Sakara – je veliko drevno groblje u Egiptu, koje sadrži najstariju danas stojeću stepenastu piramidu na svetu. To je najstarija potpuno očuvana kamena zgrada u istoriji.
 ⁃ Memfis – je bila prestonica  Starog egipatskog kraljevstva,  Grad je osnovan oko 3100 p.n.e. Izdvajaju se dve statue visoke četiri metra i napravljene od alabestra kako bi prikazale lik Ramzesa II, kao I grobnica kraljice Nefertiti.
 ⁃ Piramida u Gizi – masivni kompleks piramida smešten  u predgrađu Kaira. Sastoji se od tri velike i tri male piramide, od kojih je jedna Keopsova piramida (jedina ostala od drevnih sedam svetskih čuda). Ispred njih se nalazi statua Sfinge koja čuva grobnice faraona.
 ⁃ Asuan – leži na istočnoj obali reke Nil. Nil je od njega nizvodno plovan u dužini od preko 1100 km pa je grad i velika luka, Asuan je još od kraja XIX. veka poznata turistička destinacija, kad je bio posljednja stanica na pruzi Kairo – Asuan.  Još od tih vremena ima brojne luksuzne hotele. Atrakcije grada su Stara i Nova Asuanska brana.
 ⁃ Abu Simbel – lokalitet dva hrama koji su urezani u stenu, kompleks je potpuno kompletiran 1244 godine p.n.e. Otkriveni su 1813 godine.  Istorijski lokalitet Abu Simbel jedna je od najvećih i najupečatljivijih znamenitosti koja se može posetiti u Egiptu,
 ⁃ Aleksandrija – grad sa veoma dugom istorijom koji krije izuzetno bogato kulturno – istorijsko nasleđe. Aleksandrijska biblioteka je nezaobilazna atrakcija grada, poseduje najveći prostor za čitanje na svetu, preko 2000 stolica za potencijalne čitaoce.

Preuzmite ponudu u PDF formatu

Kliknite na link za više detalja