Aktuelnosti

Rim

„Svi putevi vode u Rim” – glasi stara izreka. Bez obzira na put koji je odabrao, posetilac mora znati da će mu se pružiti prilika da razgleda i proučava istorijsko i umetničko blago svetskih razmera, budući da je rimska civilizacija, zajedno sa grčkom, bila velika kolevka zapadne civilizacije. Večiti gradgrad na sedam brežuljakaprestonica sveta i još mnogo nadimaka dodeljeno je Rimu tokom više od tri hiljade godina postojanja. Na svojoj teritoriji, Rim poseduje veliki broj turističkih atrakcija. Jedna od njih je tvrđava Sant’Angelo, koja je pravi simbol burne prošlosti ovog grada. Ona je povezana sa Vatikanom putem tajnih prolaza i najznačajnija je bila kao papska rezidencija – ona je bila njegovo utočište u slučaju opasnosti. Na tvrđavi se nalazi spomenik anđelu, koji se prema legendi na tom mestu ukazao 590. godine i prekinuo pustošenje kuge. Najpoznatija građevina Rima je svakako Koloseum. On se nalazi na listi sedam svetskih čuda, a nastao je po naređenju rimskog cara Vespazijana 72.godine. Nakon osam godina, gradnju ovog čuda dovršio je Vespazijanov sin Tit. Kapacitet Koloseuma bio je 60.000 mesta, a u njemu su se održavale čuvene gladijatorske borbe, koje su bile inspiracija za nastanak brojnih umetničkih dela. 1780. godine, papa je Koloseum proglasio za sveto mesto..

Vatikan zauzima površinu od 44 hektara, a u njemu boravi oko 1000 ljudi. Reč je o suverenoj državi Svete Stolice, okružene Rimom. Trg Svetog Petra je centralno mesto okupljanja u Vatikanu. Ovde dolaze stotine hiljada ljudi kako bi dočekali izbor novog rimokatoličkog poglavara. Tu je i Sikstinska kapela, i čuvena Mikelanđelova verzija stvaranja sveta. Oslikavanje ovog zdanje Mikelanđelo je započeo 1508., a završio 1512. godine. Bazilika Svetog Petra je podignuta na mestu starije konstrukcije, po naredbi pape Julijana II 1506. godine. Gradnja je trajala 120 godina, a na njoj su radili neki od najvećih umetnika.

Napulj, grad smešten u južnom delu Italije, i glavni grad pokrajine Kampanija. Osnovan je oko VII veka pre nove ere od strane grčkih kolonista. Nosio je ime Nea Polis, što u prevodu znači „Novi grad“. U rimskom periodu grad je dugo zadržao svoje grčke običaje, ali je vrlo aktivno učestvovao u brojnim zbivanjima. Danas je Napulj popularna turistička destinacija na mapi Italije, sa brojnim znamenitostima

4 dana – 3 noćenja – avionom
20.05.2022.
Cena putovanja 399e sa uračunatim aerodromskim taksama i neophodnim troškovima.

Izlet za „Napulj i Pompeju“ – Cena 79 evra. (U cenu je uključeno: prevoz autobusom na navedenoj relaciji, ulaznica za Pompeju, usluge lokalnog vodiča kao i angažovanje vodiča)
Poseta Vatikanskim muzejima. Cena 45 evra. (U cenu je uključeno: prevoz metroom do Vatikana, rezervacija i ulaznica za muzej, usluge lokalnog vodiča kao i angažovanje vodiča)
Za realizaciju ovih izleta potrebno je najmanje 20 prijavljenih učesnika (U slučaju manjeg broja prijavljenih putnika, izleti bi mogli da budu izvedeni uz korigovanje cene).

Preuzmite ponudu u PDF formatu