Aktuelnosti

Toskana

Toskana

Uskrs i prvi maj
Sa uključenom  posetom  Bolonji
Fakultativno Firenca, Siena, San Điminjano, Piza i Luka

6 dana 3 noći – autobusom

Polasci:
21.04.2022.
29.04.2022.

Specijalna cena 159e
Specijalna cena važi za rezervacije do 18.03.2022.

Toskanu mnogi smatraju najlepšom regijom Apeninskog poluostrva zbog njenih 120 zaštićenih zona bajkovite prirode, predivnih varošica i sela…Toskana je naročito atraktivna zbog gradova izuzetne arhitekture, među kojima su najpoznatiji – Firenca, Piza, Sijena, San Điminjano, Piza i Luka – proglašeni delom svetske kulturne baštine, pod zaštitom UNESCO-a. Sa veličanstvenom Firencom, svojom prestonicom i najpoznatijim simbolom, Toskana je kolevka renesanse; na njenom tlu su se od 14-16. veka rađale nove filozofske i naučne misli, a na osnovama antičke kulture stvorena su vrhunska književna, slikarska, vajarska i graditeljska dela, koja su presudno uticala na umetnički i društveni preporod mnogih evropskih zemalja. Toskana je zavičaj ili mesto boravka najslavnijih umetnika toga vremena – Dantea, Petrarke, Bokača, Fra Anđelika, Botičelija, Lipija, Učela, Donatela, Bruneleskija, Verokija, Rafaela, Mikelanđela, Leonarda da Vinčija…

Firenca je verovatno najpoznatija po katedrali Duomo i porodici Mediči, vladarima Firence od 14-18.veka i velikih mecena. Malo ljudi zna da je baš katedrala jedna od najdužih u Evropi kao i da je Firenca imala prva popločane ulice u 14.veku i na kratko je čak i bila prestonica Kraljevine Firence.

Putovanje u Toskanu donosi raznolikost, možete poći na izlet “Luka i Piza”. Luka je bogati trgovački grad, u sastavu firentinske države od 15 veka. Gradsko jezgro Luke, sa uskim ulicama i srednjovekovnim građevinama u potpunosti je uokvireno 4 km dugim, odlično očuvanim zidinama, čiju trasu prati divna promenada. Šetnja užim centrom gde se nalazi rodna kuća čuvenog kompozitora Đakoma Pučinija (1858 – 1924).

Piza Grad Piza se nalazi na reci Arno. Piza je jedan od najznačajnijih gradova u Toskani a u svetu je poznata po čuvenom simbolu – krivom tornju u Pizi. Možemo reći da je Piza oboje, stari grad koji je ponosan na svoju srednjovekovnu prošlost kada je Piza bila jedna od vodećih pomorskih sila u Evropi, ali i moderan grad koji zrači pozitivnom energijom koju pre svega donose brojni studenti, jer upravo u Pizi se nalaze tri poznata italijanska univerziteta. Iako je krivi toranj najpoznatiji simbol grada, ovo nije jedini krivi toranj u Pizi. Pored njega se nalaze i zvonik crkve Svetog Nikole kao i crkva Svetog Mihajla od Skalce.

Putovanjem u Toskanu, bićete u prilici da obiđete pešice gradsko jezgro Sijene. Ono što bi svakako trebalo da posetite u Sijeni: Pjaca del Kampo, trg u obliku školjke na kome su Fontana sreće i Palaco publiko sa zvonikom (88 m), Pjaca del Duomo sa gotskom katedralom, ukrašenom mozaicima… Takođe ćete biti u prilici da obiđete i San Điminjano, tipičan toskanski gradić, okružen vinogradima i maslinjacima, koji je zadržao u velikoj meri svoj srednjovekovni izgled

FAKULTATIVNI IZLETI
(cene fakultativnih izleta su informativnog karaktera i podložne su promenama):
Izlet Firenca  – 25 € odrasli / 20 € deca do 11,99,god,
Izlet za Sienu i San Gimignano – 30 € odrasli / 25 € deca do 11,99,god
Izlet za Pisu i Luku – 25 € odrasli / 20 € deca do 11,99,god.

 

Preuzmite ponudu u PDF formatu