Aktuelnosti

Stari Ras

Vodimo vas u kolevku države Nemanjića.

Blizak susret sa srednjim vekom imaćemo već posle nešto više od sata vožnje. Nedaleko od Kraljeva, na vrhu brda iznad ibarske klisure, nalazi se zamak Maglič, koji se u istorijskom izvorima prvi put pod tim imenom pominje u XIII veku. U podnožju ove tvrđave napravićemo kraći predah, a onda nastavljamo dalje putem uz Ibar, putem kojim su u antici i srednjem veku prolazili karavani iz Moravske doline ka Kosovu polju i obratno.

Nadomak Novog Pazara, grandioznošću i lepotom ističe se crkva Svetih apostola Petra i Pavla, u narodu poznatija kao Petrova crkva – inače najstariji spomenik crkvene arhitekture u Srbiji. Ova impozantna građevina podignuta je na temeljima ranohrišćanskog verskog objekta iz VII veka. Zanimljivo je da su u ovoj crkvi održavani državni sabori u XII veku, u njoj su postavljeni temelji državnosti i u njoj se rađa dinastija Nemanjića. Celokupan ambijent oko crkve je takav da ćete se osećati kao da ste upali u vremeplov.

Nedaleko od mesta, u kom je veliki župan Stefan Nemanja okupljao vlastelu radi rešavanja državnih pitanja, nalazi se i njegova zadužbina sa početka njegove vladavine – manastir Đurđevi stupovi. Prema svedočenju Nemanjinog drugog sina i naslednika na prestolu, i autora žitija Svetog Simeona (duhovno ime Stefana Nemanje), rodonačelnik dinastije Nemanjića podigao je ovaj manastir u znak zahvalnosti Svetom Đorđu, koji je uslišio njegove molitve dok je bio zatočen u jednoj pećini.  Đurđevi  stupovi  su sazidani  na uzvišenju sa kog se grad Novi Pazar vidi kao na dlanu.

Dvadesetak kilometara zapadno od Novog Pazara, putem uz reku Rašku stiže se do manastira Sopoćani, čuvenog  po arhitekturi i freskama koje predstavljaju vrhunac srednjovekovnog slikarstva. Manastir je zadužbina je kralja Uroša Nemanjića (unuka Stefana Nemanje i trećeg sina Stefana Prvovenčanog), posvećen je Svetoj Trojici. Ime je dobio po sopotu, staroslovenskoj reči za izvor, jer ga kralj Uroš podiže na izvorištu reke Raške u drugoj polovini XIII veka.

Inače, u dolini reke Raške, u blizini Sopoćana, vidiljivi su i ostaci srednjovekovnog grada Rasa, prve prestonice Srbije u ranom Nemanjićkom periodu.

Termin: subota 17. oktobar 2020. godine

Mesto i vreme polaska: Kragujevac, parking Roda centra, 07:30h

Cena aranžmana: 1600,00 RSD

 

 

 

Preuzmite ponudu u PDF formatu